Dierproefvrij?
Vorige week las je dat onze producten dierproefvrij zijn, maar wat betekent dat eigenlijk?
Je leest allerlei berichten hierover, vaak mist daarin het complete verhaal.

Laat ik als eerste daarop reageren dat ik de term ‘dierproefvrij’ tegenwoordig de dag nietszeggend vind. Waarom? Er mag tegenwoordig niet getest worden op dieren in Europa. Maar…

Ooit is er vroeger wel getest op dieren, op werkstoffen waar veel merken nu gebruik van maken. Dus wat blijft er dan nog overeind van de claim ‘dierproefvrij’?

Toch… zijn er wel een paar zaken die goed zijn om te weten. Dat er tegenwoordig nog steeds wel merken zijn die getest worden op dieren, dit zijn merken die in Azië verkocht worden. Want daar is het tot vandaag de dag verplicht door de wetgeving. Het wordt dan bij ons niet getest maar wel in Azië. Het kan ook zijn dat er een aparte lijn wordt ontwikkeld voor die markt. Het feit blijft dus dat er getest wordt door of voor het betreffende merk.

Even terug naar de feiten en regelgeving:

Worden cosmeticaproducten op dieren getest?
Het is in Nederland en heel Europa verboden om cosmeticaproducten op dieren te testen. Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten zijn in Nederland al sinds 1997 verboden volgens de Wet op Dierproeven. Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 2004 in heel Europa bij wet verboden. Dit is onder meer het gevolg van de ontwikkeling van alternatieve testmethoden. De werkzaamheid van cosmetica wordt getest op menselijke vrijwilligers.

Worden cosmetica ingrediënten op dieren getest?
Vanaf 11 maart 2009 worden er in Europa geen ingrediënten meer getest op dieren. De nieuwe cosmeticawetgeving, de Cosmeticaverordening, eist dat er vanaf 2013 geen cosmetica meer op de Europese markt is, waarvan de veiligheid van cosmetica en de ingrediënten in cosmetica (vanaf genoemde datum) op dieren is getest. De veiligheid van cosmetica-ingrediënten in producten moet nu aan de hand van alternatieve testmethoden worden gegarandeerd. Helaas wordt veiligheidsonderzoek met dieren door de overheid in sommige landen, zoals China, soms nog verplicht gesteld, dit ziet de cosmetica-industrie liever anders. De cosmetica-industrie investeert al vele jaren intensief in alternatieven voor dierproeven. Want ondanks wat soms wordt beweerd, nog niet alles kan onderzocht worden met behulp van dierproefvrije methodes.

Wat betekent de claim ‘dierproefvrij’ of ‘niet getest op dieren’ of de afbeelding van het konijntje op een product?
Cosmeticaproducten zijn toegankelijk via verschillende kanalen, zoals de drogisterij, parfumerie, supermarkt en het internet. Cosmetica worden in Nederland sinds 1997 niet meer getest op dieren. Daarom kan de claim ‘niet getest op dieren’ of ‘proefdiervrij’ je vaak op het verkeerde been zetten.

Op Europees niveau waar Nederland ook onder valt is er sprake van twee verboden.
Testverbod: het testverbod verbiedt het doen van dierproeven in de EU op cosmeticaproducten en ingrediënten om te voldoen aan de eisen uit de Cosmeticaverordening.
Handelsverbod: het handelsverbod verbiedt de verkoop van cosmetica als het product of de ingrediënten zijn getest op dieren, binnen én buiten de EU, om te voldoen aan de eisen uit de Cosmeticaverordening.

Wel moeten volgens de wetgeving alle ingrediënten op veiligheid zijn onderzocht. Daarom is elk ingrediënt ooit in het verleden met behulp van een dierproef getest. In dit opzicht kan dus geen enkel cosmeticaproduct volledig ‘dierproefvrij’ worden genoemd, zelfs niet nadat het verbod op dierproeven van kracht werd. Simpelweg, omdat er tegenwoordig werkstoffen gebruikt worden die ooit eens getest zijn.

Dus alle merken die je in Nederland kunt kopen zijn hierin gelijk?
Nee, Europese en Amerikaanse cosmeticamerken die in China verkopen zijn helaas nog niet dierproefvrij. In China worden dierproeven op cosmeticaproducten en ingrediënten nog steeds uitgevoerd. Dit doen ze om de veiligheid van cosmeticaproducten te testen, net zoals wij dit jarenlang met dierproeven deden. Er worden voornamelijk buitenlandse producten, bijvoorbeeld uit Europa en Amerika, op dieren getest. In de EU zijn deze dierproeven gelukkig sinds 2013 verboden, dus in principe zijn merken van Europese bodem dierproefvrij. De uitzondering hierop is als ze hun producten ook in China verkopen, dan moeten ze de producten en eventueel ingrediënten op dieren laten testen door de Chinese overheid. Dit gebeurt met het geld van de cosmeticabedrijven tijdens het registratieproces in China. In de meeste gevallen voeren deze cosmeticabedrijven zelf geen dierproeven meer uit, maar betalen ze dus een derde partij om dierproeven op hun producten uit te voeren.

En wat betreft Piura Skincare?
De laboratoria / fabrieken waar wij ons product laten ontwikkelen werken niet met dierproeven, nu niet en vroeger niet. Natuurlijk zit in onze producten veilige werkstoffen die we, dankzij vroegere testen ooit en ergens zijn gedaan. Nieuwe ingrediënten na 11 maart 2019 zijn dus niet getest op dieren. Ook wordt Piura Skincare NIET in Azië verkocht en daarom voor die doeleinden ook niet getest op dieren. Zolang er nog geen alternatieven in Azië zijn, zullen we daar ook niet voor open staan.

Kortom: Piura Skincare kun je met een goed gevoel blijven gebruiken.
Waar? bij een Piura Beauty Salon in jouw buurt. Is er (nog) geen salon in je buurt? Bestel je producten hier >>>

Liefs, Piura

 

Bron: o.a. NCV (Nederlandse Cosmetica Vereniging)